Perlivé vody jsou oblíbené. Říká se jim SODOVKY a všichni ví, že se VYRÁBĚJÍ UMĚLE. Přidáním kysličníku uhičitého do vody.

EXISTUJÍ ALE VODY, KTERÉ PRAMENÍ PŘIROZENĚ PERLIVÉ! JSOU TO “KYSELKY”

Český severozápad je na ně světovou velmocí. Kdyby jejich jméno vznikalo dnes, spíše by se jim říkalo “kysličníkovky”. Kyselka tedy neznamená, že je voda “kyselá”, ale že obsahuje přirozeně vázaný KYSLIČNÍK uhličitý.

Přístroje na výrobu umělých kyselek

Prameny přirozeně perlivé byly po staletí záhadou, ale jejich perlivost byla velmi oblíbená.  Je osvěžující a voda také vydrží déle čerstvá. Proto vznikla poptávka vyrábět napodobeniny, tedy umělé kyselky. Toto se podařilo pánovi jménem Schweeps.

Umělých kyselek je možné vyrábět MNOHEM větší množství, než se dá stočit z kyselkových pramenů. Zatímco přírodní prameny produkují řádově litry za minutu, uměle vyráběné kyselky se vyrábí po tisících litrech za minutu a tvoří dnes páteř nápojového průmyslu. Jsou také základem limonád všeho druhu a můžeme si je i vyrábět doma z bombiček. Jméno sodovka je odvozeno z amerického zkrácení výrazu bicarbonate of soda, tedy dvojuhličitan sodný.

Královnou evropských pramenů je Bílinská kyselka. Ta v sobě spojuje vlastnosti alkalické lázeňské vody, shodné s prameny ve Vichy, ovšem pramení studená v podobě KYSELKY. Obsah jejího přírodního nasycení je 3 g kysličníku na jeden litr.

Translate